Kraljevski grad

Epitet kraljevski Jajce nosi jer je bilo prijestolnicom bosanskih kraljeva. U njemu je stolovao i život 1463. god okončao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.  Osnivač Jajca je splitski herceg Hrvoje Vukčić Hrvatinić.

Vodopad. Jedan od dvanaest najljepših na svijetu, ali jedini koji se nalazi u centru grada. Jedinstven po načinu nastanka, čini ga rijeka Pliva dok izlijevanjem u Vrbas na originalan način završava svoj tok.

Jajačka tvrđava največa je i najtrvrđa u Bosni bila, pa velikom osvajaču  sultanu Muhamedu El Fatihu nije uspjelo da je osvoji ni nakon što je pokorio cijelu Bosnu. Odolijevala je Osmanlijama punih 65 godina i da bi se ojačala građena je u 4 etape. Z a p a dni tvrđavin bedem  je Travnička kapija. Izgrađena je u XV stoljeću i uz nju je krajem XVII prislonjena Omerbegova kuća. Slika sljubljene orijentalne i srednjovjekovne građevine lijep je i paradigmatičan primjer simbioze istočnog i zapadnog,  karakterističan za Bosnu. Na istočnom bedemu jajačke tvrđave, nalazi se Banjalučka kapija.

Hram Boga Mitrasa – tauroktona, indoiranskog božanstva. Mitrasov kult je bio rasprostranjen kod Rimljana tako da svjedoči o antičkoj kulturi u Jajcu. Rimljani su ga sagradili u IV vijeku, a ‘otkriven’ je 1931. god. Ako uđemo, prizorićemo reljefu žrtvovanja bika.

Muzej II Zasjedanja AVNOJ-a. 29. novembra 1943. god. u Jajcu je održano II Zasjedanje AVNOJ-a i udareni su temelji SFRJ. Rođenje Jugoslavije u Jajcu, socijalistički je pandan kraljevske prijestolnice iz Srednjeg vijeka.

Medvjed kula je građena romaničkim stilom i zbog toga spada u najstarije građevine bosanskog srednjeg vijeka. Postoje dva vjerovanja u vezi etimologije njenog imena. Jedno kaže da je nazvana medvjeđom zbog glomaznosti i debljine zidova koja iznosi i do 6 m. Drugo, popularnije, kaže da su je tako zvali jer su u njoj živjeli medvjedi kojima su bacani zarobljenici i kažnjenici.

Toranj Sv. Luke je zapravo zvonik gotičke crkve Sv. Marije, makar se metonimijski njime naziva cijela crkva. Nastao je u XV vijeku i oblikom gradnje upućuje na čak 3 stila: romanički, gotički i renesansni. Datum nastanka crkve nije utvrđen, ali se pretpostavlja da je nastala na mjestu starije romaničke crkve početkom XV vijeka. Crkva je bila mjestom čuvanja mošti Sv. Luke Evanđeliste koje je u Jajce kao miraz donijela posljednja bosanska kraljica Mara Jelena.

Katakombe Radi se o jedinstvenoj podzemnoj grobnoj kapelici koju je za sebe i svoju porodicu sagradio osnivač Jajca Hrvoje Vukčić. Ako suspregnemo jezu i uđemo u hladnoću grobnice, vidjećemo oltar sa apsidom okruženu gotičkim lukom. Na osnovu nedovršenog crteža Hrvojevog grba blizu ulaza, utvrđeno je da je kapela sagrađena 1410 godine.

Džamija Esme Sultanije Sultanija je bila udata za bosanskog vezira Mehmed – pašu Muhsinovića i dala je izgraditi džamiju 1753. god. Za izgradnju džamije, vezana je lijepa i tragična priča. Sultanija je bila bolesna i rekli su joj da će ozdraviti ako sagradi džamiju na mjestu gdje se dvije rijeke spajaju u jednu. Nesretna sultanija je to učinila, plativši ju naušnicom koju je skinula s uha. Nije doživjela završetak gradnje, ali elegancija i ljepota građevina svakako čuva uspomenu na nju i njenu tragičnu sudbinu.